Written by 3:44 ب.ظ خوانندگان, شاعران, نوازندگان • One Comment

عباس کمندی

عباس کمندی (1349-1393) هنرمند کرد در عرصه‌های مختلفی هنری نظیر خوانندگی، آهنگسازی، شاعری، نویسندگی، نقاشی و کارگردان فعالیت داشته است.

عباس کمندی

محل تولد و فعالیت هنری

عباس کمدی در محله جورآباد شهر سنندج متولد شد، بنا به گفته‌ها و شنیده‌ها پدر و عمویش نیز صدایه خوبی داشته و خوانندگی می‌کردند. فعالیت هنری کمندی با کسب مقام اول در مسابقه داستان‌نویسی رادیو سنندج سال 1349 هـ.ش هنگامی که هجده سال سن داشت به صورت رسمی آغاز شد. بنا به گفته اطرافیان و آشنایان از همان اوایل کودکی ذوق و نبوغ هنری بی نظیری در زمینه شعر سرایی، قصه نویسی و قصه پردازی از خود نشان داد بود.

در سال 1350 هجری شمسی مسئولیت ترانه سرایی خانه فرهنگ و هنر به عباس کمندی سپرده شد. این مسئولیت مصادف با برگزاری شب شعری با هدف ارائه تنظیم شعر حافظ بود. در این شب شعر بزرگان ادبیات ایران نظیر رحیم معینی کرمانشاهی حضور داشتند.

به گفته خود کمندی او سبک مخصوص به خود را داشته و از هیچ کس تقلید نکرده است. با این وجود سبک اشعار آهنگ‌های عباس کمندی عاشقانه بوده و به نظر می‌رسد بیشتر آنان الهام گرفته از شاعران هورامی باشند. نکته جالب توجه در مورد وی این است که در طول زندگیش هیچ آهنگی راجع به جنگ و کشتار از وی ثبت نشده است.

او شعر بیش از 150 ترانه را ساخته و اجرا کرده است. از مجموعه ترانه‌های او می‌توان گلاویژ، پرشنگ، اورامان و کیژی کورد در 3 شماره را نام برد.

همچنین در زمینه نویسندگی مجموعه‌ای از گردآوری‌ها و تحقیقات در مورد فرهنگ فولکلوریک (فرهنگ مردم)، شخصیت‌های کُرد و تبدیل آن به فیلم‌نامه نظیر (سنجر خان، سید عطا کل، پهلوان حسین گلزار کرمانشاهی و میر نوروزی) به ثبت رسیده است. علاوه بر این موارد، تحقیقی در مورد غارت آثار زیویه نیز از کمندی منتشر شده است.

عباس کمندی و دو برادر کامکار

همکاری با کامکارها

در سال 1356 هجری شمسی، 95 درصد ترانه‌های رادیو سنندج توسط خانه فرهنگ و هنر ارائه می‌شد. همین مورد سبب شد که در این سال کمندی با کامکارها آشنا شده و فعالیت خود را با آنان آغاز کند.

اولین آلبوم عباس کمندی با کامکارها آلبوم اورامان بود، به گفته خودش، این آلبوم کاملاً فی البداهه بوده است. پس از این آلبوم، آلبوم‌های پرشنگ و گلاویژ نیز در نتیجه فعالیتشان منتشر شد. این آلبوم‌ها جزو پرطرفدارترین مجموعه ترانه‌های موسیقی محلی کردی محسوب می‌شوند.

بازنشستگی در موسیقی

جدایی از کامکارها آخرین فعالبت او در دنیای موسیقی بود، پس از جدایی، عباس کمدی بیشتر روی نویسندگی برای رادیو و تلویزیون تمرکز کرده و موسیقی را مانند قبل به عنوان حرفه در اولویتش دنبال نکرد.

بازنشستگی هنری

کمندی در سال 1384 هجری شمسی، پس از نوشتن تعداد زیادی نمایش‌نامه برای سریال‌های تلویزیونی بازنشسته شد. در ادامه به چند مورد از فیلم‌نامه‌های وی اشاره می‌کنیم:

  1. اسب
  2. یک سبد علف
  3. پرواز در قفس
  4. ارثیه مامه رحیم
  5. عضو جدید اوپک
  6. نبرد رمادیه
  7. کوچه سرخ
  8. کاروانسرا
  9. وکیل اول
  10. قلم و شیطان
  11. پهلوان پنبه

برنامه‌های تلویزیونی

برنامه‌های تلویزیونی که بر پایه مستندات او در مدت فعالیتش در این عرصه پخش شده در ادامه آمده است:

  • داستان منزل نو مبارک
  • نمایش عروسکی پهلوان پنبه
  • مستند داستان سرایان
  • مستند کهنه هواران (معرفی مشاهیر کردستان)

کتاب‌ها

کتاب‌هایی که از فعالیت‌های کمندی در حوزه نویسندگی بر جای مانده، به شرح زیر هستند:

  1. دیوان شعر کردی و فارسی
  2. جمع‌آوری اشعار دیوان میرزا شفیع
  3. ورزش باستانی و پهلوانان کُرد
  4. زندگی‌نامه سید علی اضعر کردستانی
  5. اورامان
  6. رمزگشایی در مظاهر فرهنگی
  7. گردآوری اشعار هیجایی ایرانی قبل از اسلام
  8. پس کوچه‌های سنندج
  9. سارال
  10. زهر افعی

درگذشت عباس کمندی

این هنرمند گرانقدر پس از 62 سال زندگی و فعالیت‌ در حوزه‌های مختلف هنری نظیر نویسندگی، شاعری، کارگردانی و خوانندگی در روز پنج‌شنبه 1 خرداد ماه سال 1393 هجری شمسی دار فانی را وداع گفت.

وی که یک روز قبل از فوتش به بیمارستان سننجد منتقل شده بود بنا به تشخیص پزشکیان صبح روز بعد به علت سکته قلبی از میان هنردوستان و اهالی هنر رفت.

پیکر این هنرمند محبوب، با حضور هزاران نفر تشیع شد و در قطعه هنرمندان بهشت محمدی شهرستان سنندج، به خاک سپرده شد.

Visited 35 times, 1 visit(s) today
Close