Written by 4:02 ب.ظ نوازندگان

حسن کامکار

حسن کامکار (1302 – 1371) موسیقی‌دان، آهنگساز، نوازنده ویولون و بنیان‌گذار گروه کامکارهاست. همچنین او مؤسس هنرستان موسیقی کردستان در شهرستان سنندج در سال 1340 هـ.ش بود.

حسن کامکار

تولد و نحوه ورود حسن کامکار به عرضه موسیقی

حسن کامکار ابتدا با نام حسن سوری در 1 فروردین ماه سال 1302 هـ.ش در شهرستان سنندج به دنیا آمد. از همان ابتدای کودکی علاقه‌مندی به موسقی در او مشاهده می‌شد. ورود او به دنیای موسیقی با خرید سه تار و یادگیری از استاد نابینایش علی خان آغاز شد. 

فعالیت‌های هنری و علاقه‌مندیش به موسیقی سبب شد تا در سن 12 سالگی در مدرسه موزیک نظام استخدام شود. در آن دوران یادگیری موسیقی در کنار امرار معاش تنها در مدرسه موزیک نظام امکان پذیر بود.

در سن 17 سالگی حسن کامکار با سازهای سنتی به ویژه ویولون آشنا شد، این ساز را بدون استاد و با خواندن و تمرین کردن کتاب نت‌ها و ردیف‌های چاپ شده استاد ابوالحسن صبا فراگرفت. در مسیر یادگیری آموخته‌های او درباره سلفژ در ارتش بسیار به او کمک کردند.

پس از ویولون ذوق و شور حسن کامکار برای یادگرفتن موسیقی او را به سمت فراگیری نواختن سازهای زهی از قبیل سنتور، تار، سه تار و کمانچه برد. یادگرفتن این سازها نیز بدون استاد با موفقیت انجام شد به گونه‌ای که او قادر به کوک تمامی این سازها بود.

تأسیس هنرستان موسیقی کردستان

در سال 1340 هـ.ش حسن کامکار با حمایت وزارت فرهنگ آن دوران موفق به تأسیس هنرستان موسیقی کردستان شد. در طی سال‌های 1346 الی 1347 هـ.ش حسن کامکار توانست چهار گروه موسیقی را در این هنرستان تشکیل دهد، در بین این چهار گروه، یک گروه بانوان و یک گروه کودکان نیز وجود داشت.

پس از تشکیل این گروه‌ها، حسن برای آنان قطعات موسیقی می‌ساخت تا با آنان تمرین کنند، با گسترش فعالیت‌ها در این کانون سه ارکستر پدید آمدند. ادامه این فعالیت‌ها پشتوانه‌ای برای کامکار شد تا بتواند مجوز تأسیس هنرستان عالی موسیقی را نیز از مسئولان وقت بگیرد.

ماه عسل فعالیت حسن کامکار در طول سالیان دراز فعالیتش در حوزه موسیقی 400 قطعه و ترانه در قالب نغمه، ترانه‌های فولکلور کردی و نت نویسی موسیقی است.

فعالیت‌های حسن کامکار در این دوران سبب از بین رفتن جو سنگین موسیقی در میان مردم کردستان شد، علاقه و میل او برای بسط و گسترش این هنر سبب شد تا گل موسیقی در میان فرزندانش هم شکوفا شود و آنان نیز قدم در این راه بگذارند. اکنون فعالیت‌های چشمگیر و علاقه‌مندانه آنان در این زمینه کاملاً مشهود و راوی صحت این ماجراست.

فرزندان حسن کامکار

همه هشت فرزند حسن کامکار فعال در حوزه نوازندگی و یا آهنگسازی فعالیت دارند. اسامی آنان به ترتیب، هوشنگ، بیژن، پشنگ، قشنگ، ارژنگ، ارسلان، اردشیر و اردوان است. تصویر کنونی هر کدام از آنان در زیر آمده است، با کلیک روی هر توصیر به صفحه معرفی آنان خواهید رفت.

هوشنگ کامکار
بیژن کامکار
پشنگ کامکار
قشنگ کامکار
ارژنگ کامکار
ارسلان کامکار
اردشیر کامکار
اردوان کامکار

شکل‌گیری گروه کامکارها

اولین گروه ارکستر خانوادگی کامکار در سال 1344 هـ.ش به وجود آمد، در اولین کنسرتشان حسن کامکار نوازنده ویولون، قشنگ خواننده، پشتگ و ارژنگ نوازندگان سنتور و جاز، هوشنگ و بیژن نوزاندگان آکاردئون نوازندگان آکاردئون بودند. در سال 1349 هـ.ش اردشیر و ارسلان نیز از دوران کودکی عبور کردند و به این گروه ملحق شدند.

پس از گذشت سال‌ها گروه کامکارها با همکاری استاتیدی چون محدرضا لطفی، پرویز مشکاتیان و حسن علیزاده هسته اولیه گروه‌های شیدا و عارف را بنیان کردند. این گروه‌ها اولین کنسرت‌های اوایل انقلاب را برگزار کردند.

درگذشت حسن کامکار

در 24 اردیبهشت ماه سال 1371 هـ.ش پس از 69 سال سن حسن کامکار چشم از جهان فروبست. آرامگاه این استاد بزرگ موسیقی در امامزاده طاهر شهر کرج است.

مرقد حسن کامکار در امامزاده طاهر کرج
Visited 15 times, 1 visit(s) today
Close